Рамковий регламент Європейського Союзу щодо маркування побутової техніки 2017/1369, був оновлений і прийнятий три роки тому, а всі зміни вступають в дії з 1 березня 2021 року. Як же, інакше буде виглядати маркування показника енергоефективності?

Які зміни слід очікувати:

  • Стара маркування з A і +, замінюється на просту шкалу - від A до G. Це дає можливість простіше порівняти показники енерговитратності різних пристроїв;
  • Наявність QR-коду. Отримати детальну інформацію про прилад можна буде легким сканування коду. Їх передбачається упорядкувати в Європейській базі, з маркуванням енергоефективності (EPREL);
  • Оновлені етикетки доповнюється значками з корисною інформацією для нових власників. Наприклад, місткість, габарити, гучність, витрати води і електрики.

Прийнятий Рамковий регламент ЄС вводиться поступово, для поновлення маркування на більш простий варіант за допомогою букв. Такі коригування допоможуть доступно класифікувати продукти, адже багато хто з них на сьогодні складають вищу категорію. Наприклад, якщо холодильник має показник "A +++", він переноситься в клас "С", посудомийна машина до "Е", а "А", "В" будуть порожніми, для нового обладнання, яке з'явиться з поліпшенням енергоефективності.

Комісія ЄС зробила оголошення, що оновлені енергетичні етикетки для такої техніки як: посудомийка, пральна машина, холодильник і приладів, де управління відбувається за допомогою електронного дисплея, будуть випускатися вже з 1 березня 2021 року. Для освітлювальних приладів вказують дату 1 вересня 2021 року. Так зміняться етикетки на техніці з виробництва, а для оновлення старих буде дано термін 2 тижні.